Färdigsydd Sverigedräkt i klänningsmodellen. Alla broderier är handbroderade. Sverigedräkten i klänningsmodell i storleken large+ med bystmått max 114 cm. 1:a sortering.
OBS - Blusen ingår EJ.
I setet ingår:
* Den blå klänningen trär man över huvudet.
* Förklädet knyter man i midjan i sidan.
* Blå skärpbandet. cirka 6,5 cm x 108 cm.
* Materialsats till hätta. Ej färdigsydd utan du syr hättan själv av materialet som medföljer.
* Färdigsydd MIDJEVÄSKA samt
* MIDJESPÄNNE I NYSILVER ingår också.
Vi skulle ha dräkten på en mässa och klänningsfållen syddes upp för hand med häxsöm, den är inte avklippt. Midjespännet i nysilver syddes fast i skärpbandet. Men då mässan ställdes in så är klänningen aldrig använd.
Storlek klänningen
Large+ för extrastor byst.
Maxmått över bysten: 114 cm.
Midjevidd: 146 cm.
Klänningslängd från axeln: 146 cm.
Klänningslängd från axeln upplagd: 135 cm, se ovan. Fållen är inte avklippt, den uppvikt ytterligare en gång, så fållen är dubbel och uppsydd för hand.
Fåll: 10 cm enkel fåll, om du behöver lägga ned den. Normalt ska längden vara cirka 10-15 cm från golv så att du inte fastnar i fållen vid dans.
Om du du behöver fålla så beställer du sytråden av oss, Gütermann polyester 200 meter i färg 966, eller Gütermann bomull 200 meter i färg 7463.
Klänningen knäpps med tre par svarta hyska och hake framtill. Vill du komplettera med fler beställer du av oss Prym 263851.
Storlek förklädet
Veckad vidd upptill: 38 cm.
Vidd nedtill: 75 cm.
Längd: 92 cm.
Förklädesbandet av vävt hemslöjdsband knyts i din vänstra sida.
Om du har väskan till så hänger du fast den genom att trä förklädesbandet igenom kanalerna upptill på väskan.
Material
Klänningen, tyget är i 100 % bomull som Ekelund Väveri /Linneväveriet i Horred väver själva. De levererar och har levererat till kungahuset sedan 1878.
Tvättråd
Tyg i bomull och blommotiven är handbroderade med moulinégarn, därför rekommenderas kemtvätt.
TIPS: Se även våra svettlappar / armlappar som du enkelt nålar fast med de speciellt utformade säkerhetsnålarna till svettlapparna, i armhålan för att skydda och ta emot när du svettas. Finns för långärmade, kortärmade och ärmlösa plagg samt som engångs.
Dräkten med sina stilistiska broderier, skapades inom Svenska Kvinnliga Nationaldräktsföreningen, som Märta Jörgensen var initiativtagare till. Föreningen bildades 1902. Märta Jörgensen hade tidigare kommit i kontakt med "de folkliga dräkterna" och deras fördelar då hon var anställd som trädgårdselev på Tullgarns Slott.
Där hade kronprinsessan Viktoria infört bruket att bära folkdräkt, varför all kvinnlig personal på Tullgarns Slott bar Tullgarnsdräkten, vilken var en variant av Österåkerdräkten.
Då det tidigare inte funnits folkdräkter i städerna och ej heller överallt på landsbygden, fanns det ett behov av en dräkt som kunde bäras av alla kvinnor i Sverige. På så sätt tillkom "Den allmänna Svenska Nationaldräkten".